Cu stetoscopul pe partitură

 

Cu stetoscopul pe partitură

Publicat de dmadmin, Joi, 7.01.2016, 09:01

Joi, 7 Ianuarie, 2016

 

Să dirijezi o orchestră mare seamănă puțin cu a fi chirurgul principal într-o complicată operație pe cord deschis. Dacă nu obții ritmul corect, e o tragedie și e vina ta. Numai a ta. Dar să dirijezi o orchestră mare și formată din medici, care își dezbracă poate cu mai multă ușurință halatul alb decât orgoliile, e un joc încă mai întortocheat, iar Stefan Willich, fondatorul Orchestrei mondiale a medicilor o știe cel mai bine. Face asta din 2007 și, dacă niciodată jocul nu a deraiat într-o periculoasă aritmie, e și pentru că a știut mereu să urmeze prima regulă a dirijatului: nu e despre tine. Trebuie să te dai la o parte, să dispari în spatele muzicii și să lași orchestra să strălucească, scoțând de la fiecare membru al ei ce are mai bun de oferit.

Peste o mie

     World Doctors Orchestra (WDO) este astăzi un ansamblu muzical uriaș din care fac parte în jur de o mie de medici din peste 50 de țări de pe toate continentele. Însă în urmă cu opt ani Stefan Willich a pornit proiectul fără să viseze că va prinde aceste dimensiuni. Întâlnise, printre colegii săi medici, numeroși artiști amatori pasionați de muzica clasică și voia să găsească o cale să combine aceste iubiri pe care el însuși le credea perfect complementare. Voia să folosească pasiunea și limbajul muzical pentru a urmări țeluri medicale. „De obicei, medicii sunt responsabili doar pentru pacienții lor, dar noi, cu această orchestră, am vrut întâi de toate să dăm un exemplu, că suntem de fapt, ca doctori, responsabili și pentru îngrijirea medicală din acele părți ale lumii în care are nevoie de îmbunătățire“.

     De două sau de trei ori pe an, de fiecare dată în altă parte a lumii, cei din World Doctors Orchestra se întâlnesc pentru a susține un concert în scop caritabil. Își plătesc singuri deplasarea, cazarea și orice alt cost pe care îl presupune concertul. Împreună nu apucă să repete decât câteva zile înainte de spectacol, dar se pregătesc cu lunile pe cont propriu, acasă. Primesc din timp partiturile și indicații clare despre rolul lor. Apoi, banii strânși din vânzarea de bilete merg de fiecare dată spre o cauză strâns legată de domeniul medical, fie că e vorba de dezvoltarea unei rețele de asistență stomatologică în Africa, de sprijin pentru copiii cu cancer și familiile lor, în Germania, sau de bătăliile pentru stoparea epidemiilor de HIV/SIDA și malarie acolo unde încă fac ravagii.

Stefan Willich, fondatorul Orchestrei mondiale a medicilor
Foto: Andrea Katheder

     La cabinet, în laborator sau în spital, munca fiecăruia dintre medici se concentrează pe salvarea câte unui pacient pe rând. Dar, când cântă împreună, vor pur și simplu să amintească lumii că nici granițele, nici interesele politice sau economice nu ar trebui să limiteze accesul la îngrijirea medicală. Peste câteva luni vor veni și în România. E prima dată în istoria proiectului când vor susține trei spectacole în aceeași țară: Cluj-Napoca (26 mai), Brașov (27 mai) și București (28 mai). Donația de-această dată va pleca spre înființarea unei rețele naționale de telemedicină în epilepsie, ideea aparținându-i profesorului Florin Amzica.

Citiți în continuare pe http://www.viata-medicala.ro/*articleID_11161-dArt.html

Top