Exercițiu de evacuare medicală la Saber Guardian 2017

În cadrul exercițiului Saber Guardian 2017 (SG17), Direcția medicală asigură asistența medicală reală pentru toți militarii români și străni dislocați pe teritoriul național și participă la secvența acțională tip MASCAL (mass casuality) care se desfășoară, în perioada 10-17 iulie, la baza aeriană din Mihail Kogălniceanu.
Exercițiul de evacuare medicală MASCAL asigură un scenariu apropiat de realitate pentru antrenamentul în domeniul asistenţei medicale spitaliceşti pentru Brigada 30 Medicală a SUA, care conduce exercițiul, şi trei spitale NATO ROL 2 (Spitalul de campanie 212 al SUA, Formaţiunea Medicală ROL 2 a României şi Formaţiunea Medicală Balcanică) dislocate la Mihail Kogălniceanu.
În cadrul acestuia, militari cu diferite răni simulate a se fi întâmplat în timpul traversării peste curs de apă de la Bordușani și în timpul exercițiului cu trageri antiaeriene de la Capu Midia vor fi triați medical și li se vor acorda îngrijirile medicale corespunzătoare.
România participă la exerciţiu cu Formaţiunea Medicală ROL 2 Extins şi cu mai multe formaţiuni ROL 1 din cadrul forţelor terestre, navale şi aeriene.
* * *
MASCAL este un eveniment în care numărul, tipul sau severitatea leziunilor victimelor depăşesc capacitatea şi capabilităţile unei formaţiuni medicale. Astfel, declanşarea MASCAL nu este determinată de tipul sau amploarea incidentului care a generat victimele, ci de capabilităţile disponibile la nivelul formaţiunii medicale.
          ROL 1 asigură asistență medicală primară constând în activități de prim ajutor/ajutor medical calificat, triaj, resuscitare și stabilizare. ROL 2 este formațiunea medicală militară mobilă, capabilă atât să primească cât și să trieze pacienții, cât și să efectueze resuscitarea și combaterea/tratarea șocului la un nivel superior ROL 1. Are în compunere echipe chirurgicale de control al traumei împreună cu elementele specifice de anestezie-terapie intensivă.
Top