Evenimente

Congresul Comitetului Balcanic de Medicină Militară la București

Vineri, 3 Iunie, 2016

Aspect din timpul ceremoniei de deschidere - foto Valentin Ciobirca

Congresul Comitetului Balcanic de Medicină Militară la București

Anul acesta, Congresul Comitetului Balcanic de Medicină Militară (BMMC), manifestare științifică aflată la cea de-a XXI-a ediție, a avut loc, în perioada 31 mai — 3 iunie, la Palatul Cercului Militar Național. Evenimentul, cu tema BALKAN MILITARY MEDICINE – FUTURE CHALLENGES, a reunit specialiști din domeniul medicinei militare aparținând serviciilor de profil din Albania, Bulgaria, Grecia, România, Serbia și Turcia.

Această manifestare este singură activitate științifică care se adresează întregului personal medico-militar din Ministerul Apărării Naționale (medici, subofițeri sanitari, asistente și studenți ai Institutului Medico- Militar) iar dialogul științific promovat sub egida BMMC, contribuie la creșterea vizibilității activității medico-militare din zona Balcanică.

Cu această ocazie, se asigură condițiile pentru îndeplinirea obiectivelor de cooperare bilaterală în ...

CITEȘTE ÎN CONTINUARE

Reuniune de primăvară a panelului Medicină și factori umani, la București

Vineri, 15 Aprilie, 2016

Reuniune de primăvară a panelului Medicină și factori umani din cadrul Organizației pentru Știință și Tehnologie a NATO, la București

        Direcția medicală a Ministerului Apărării Naționale, în colaborare cu Departamentul pentru armamente, a organizat, în perioada 11-14 aprilie, la Palatul Cercului Militar din București, Reuniunea de primăvară a panelului Human factors and Medicine – 37th Panel Business Meeting și Workshop-ul Advance Medical Technologies in Training, în cadrul NATO Science&Technology Organization.

    În cadrul activităților au fost abordate domeniile prioritare stabilite la nivelul conducerii Alianței care răspund solicitărilor structurilor de comandă ale forțelor operaționale din cadrul NATO și de interes pentru Armata României.

CITEȘTE ÎN CONTINUARE

Studenții mediciniști vor rezidențiat descentralizat și subiecte unice

Miercuri, 24 Februarie, 2016

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, reprezentanții studenților au cerut ca, anul acesta, concursul să fie organizat la fel ca în anii trecuți, descentralizat, în cele șase centre universitare — București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.

De asemenea, studenții au solicitat subiecte unice în toate cele șase centre, iar Comisia de elaborare a acestora să fie stabilită la nivel național și alcătuită din membrii celor șase universități. Subiectele vor fi elaborate din Compendiul nou aprobat.

"S-a mai convenit ca tematica de concurs să fie comunicată de către Ministerul Sănătății pe pagina de web a instituției (www.ms.ro) și prin publicația de specialitate "Viața Medicală", în cel mai scurt timp", se mai arată în comunicatul citat.

Studenții i-au mai solicitat ministrului Sănătății ca repartiția concurenților să se facă pe fiecare centru, în funcție de ...

CITEȘTE ÎN CONTINUARE

Medici militari în Afganistan: Jurământul militar şi Jurământul lui Hipocrate

Vineri, 12 Februarie, 2016

Medici militari în Afganistan: Jurământul militar şi Jurământul lui Hipocrate

 

„… Sănătatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţie sacră;

… Nu voi îngădui să se interpună între datoria mea şi pacient consideraţii de naţionalitate, rasă, religie, partid sau stare socială;

 ” – Jurământul lui Hipocrate

Pătrunşi în permanenţă de cele două angajamente, jurământul militar şi jurământul lui Hipocrate, de aproape şase luni îşi desfăşoară activitatea în teatrul de operaţii din Afganistan, în cadrul Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei, având misiunea de a asigura asistenţa medicală „Dragonilor Transilvani”. Fie că sunt încadraţi la nivelul plutoanelor ce ies în aria de operaţii sau lucrează la punctul medical, de la sanitari până la medicul batalionului, fiecare a pus umărul la menţinerea stării de sănătate a militarilor noştri pe timpul misiunii.

Căpitanul Octavian Moise este medicul Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei. De mic şi-a dorit să devină medic, a ales medicina militară şi nu regretă deloc alegerea făcută.

„Pentru mine este prima misiune....

CITEȘTE ÎN CONTINUARE

România, în elita chirurgiei robotice internaționale

Joi, 7 Ianuarie, 2016

„ROBOȚII CHIRURGICALI AU FOST INVENTAȚI PENTRU ARMATĂ”

Col. prof. dr. Florin Alexandru Săvulescu spune că roboții chirurgicali au fost creați, inițial, pentru Armata Americană, întrucât cu ajutorul lor, chirurgul poate opera un pacient de la distanță, fără să meargă în zona de conflict.

Spitalul Universitar de Urgență Militar „Dr. Carol Davila” din București a achiziționat un robot chirurgical, la sfârșitul anului trecut, printr-un efort al managementului unității și prin implementarea unui proiect pe bani europeni. „Acest robot funcționează în Clinicii de Chirurgie II de la <Spitalul Universitar de Urgență Militar> din București. Trebuie să vă spun că una dintre primele idei pentru care a fost creat acest robot a fost aceea ca Armata Americană să-l poată utiliza în teatrele de operații. Pentru ca un pacient care se află într-un teatru de operații să poată fi operat la distanță de către un chirurg supraspecializat, care nu poate să ia parte direct la operațiunile militare”, explică prof. dr. Florin Să- vulescu – șeful Clinicii de Chirurgie II de la Spitalul Universitar de Urgență Militar „Dr. Carol Davila” din București. Specialistul spune că acest nou tip de chirurgie este net superior celor anterioare, pentru că aduce o serie de avantaje nu doar pacientului, ci și chirurgului care efectuează intervenția. Mai ușoară decât intervenția laparoscopică „Chirurgia robotică reprezintă o procedură...

CITEȘTE ÎN CONTINUARE

Evitați deplasările în spații deschise și expunerea la frig în această perioadă

Joi, 7 Ianuarie, 2016

 

Ministerul Sănătății (MS) recomandă populației ca în zilele cu temperaturi extrem de scăzute să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății remis luni AGERPRES, în cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecție adecvate — căciuli, mănuși etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului.

Specialiștii de sănătate publică din Ministerul Sănătății recomandă ca ...

CITEȘTE ÎN CONTINUARE

Cu stetoscopul pe partitură

Joi, 7 Ianuarie, 2016

 

Să dirijezi o orchestră mare seamănă puțin cu a fi chirurgul principal într-o complicată operație pe cord deschis. Dacă nu obții ritmul corect, e o tragedie și e vina ta. Numai a ta. Dar să dirijezi o orchestră mare și formată din medici, care își dezbracă poate cu mai multă ușurință halatul alb decât orgoliile, e un joc încă mai întortocheat, iar Stefan Willich, fondatorul Orchestrei mondiale a medicilor o știe cel mai bine. Face asta din 2007 și, dacă niciodată jocul nu a deraiat într-o periculoasă aritmie, e și pentru că a știut mereu să urmeze prima regulă a dirijatului: nu e despre tine. Trebuie să te dai la o parte, să dispari în spatele muzicii și să lași orchestra să strălucească, scoțând de la fiecare membru al ei ce are mai bun de oferit.

Peste o mie

     World Doctors Orchestra (WDO) este astăzi un ansamblu muzical uriaș din care fac parte în jur de o mie de medici din peste 50 de țări de pe toate continentele. Însă în urmă cu opt ani Stefan Willich a pornit proiectul fără să viseze că va prinde aceste dimensiuni. Întâlnise, printre colegii săi medici, numeroși artiști amatori pasionați de muzica clasică și voia să găsească o cale să combine aceste iubiri pe care el însuși le credea perfect complementare. Voia să folosească pasiunea și limbajul muzical pentru a urmări țeluri medicale. „De obicei, medicii sunt...

CITEȘTE ÎN CONTINUARE
Evenimente Arhiva

Ziua medicinei militare

Cu prilejul Zilei medicinei militare, ministrul apărării naționale, Adrian Țuțuianu, a transmis luni, 21 august, corpului medico-sanitar al Armatei, aprecierea și respectul conducerii și personalului M.Ap.N., subliniind performanțele deosebite ale spitalelor militare, instituții în care pacienții din România, atât militari cât și civili, au mare încredere.

Ceremonie de numire în funcție a șefului Direcției medicale a M.Ap.N.

Ministrul apărării naționale, Adrian Țuțuianu, și secretarul de stat Nicolae Nasta au fost prezenți luni, 7 august, la ceremonia de numire în funcție a șefului Direcției medicale a M.Ap.N., colonelul medic dr. Ionel Paul Oprea.

Exercițiu de evacuare medicală la Saber Guardian 2017

În cadrul exercițiului Saber Guardian 2017 (SG17), Direcția medicală asigură asistența medicală reală pentru toți militarii români și străni dislocați pe teritoriul național și participă la secvența acțională tip MASCAL (mass casuality) care se desfășoară, în perioada 10-17 iulie, la baza aeriană din Mihail Kogălniceanu.
Comunicate de presa Arhiva

Conferința anuală a Spitalului Militar de Urgență din Cluj-Napoca

Conferința anuală a Spitalului Militar de Urgență “Dr. Constantin Papilian”, cu tema Particularități ale medicinei militare în contextul serviciilor medicale integrate, se va desfășura, în perioada 19-21 octombrie, la sediul instituției medicale din Cluj-Napoca.

Activitatea de autoevaluare a activității Institutului Medico-Militar

Autoevaluarea activității Institutului Medico-Militar pentru anul universitar 2016-2017 s-a desfăşurat astăzi, 02 octombrie 2017, la sediul instituţiei militare de învățământ, în prezența șefului Direcției medicale, colonelul medic Ionel Oprea.

Convocarea anuală cu comandanții unităților subordonate

Vineri, 29 septembrie, s-a desfășurat, la Cluj, convocarea anuală cu comandanții spitalelor militare subordonate, Centrului Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu din București, Centrelor farmaceutice zonale din București și Sebeș și Sanatoriului de Balneofizioterapie și Recuperare Medicală de la Balțătești. 
 
Top