Ziua Medicinei Militare - 155 de ani

Ziua Medicinei Militare - 155 de ani
 

Ministrul Țuțuianu a precizat că politicile de dezvoltare din sistemul medical militar au întreaga sa susținere, inclusiv în domeniul înzestrării și modernizării infrastructurii, „pentru că eu cred şi susţin cu tărie că avem nevoie de capabilităţi pentru a face faţă provocărilor şi pentru a fi cei mai buni”. În acest sens, ministrul a reiterat faptul că a fost deja demarată procedura de achiziție de ambulanțe și că a aprobat proiectul de extindere și modernizare a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” .
Împlinirea a 155 de ani de la înfiinţarea Corpului ofiţerilor sanitari ai Armatei a fost marcată astăzi prin depunerea de coroane de flori la mormântul generalului de divizie medic dr. Carol Davila și printr-o ceremonie organizată la Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Național.
Colonelul medic dr. Ionel Oprea, șeful Direcției medicale, a amintit principalele realizări ale întemeietorului medicinei militare românești, care reprezintă un model pentru Armata României, în general, și pentru medicina militară, în special.
Șeful Direcției medicale a menționat că rezultatele medicului Carol Davila au fost cu atât mai merituoase ținând cont de contextul geostrategic al acelor vremuri și a adăugat că „acest fapt, ne obligă pe noi, cei în serviciu astăzi, să ducem mai departe medicina militară, să acționăm consecvent pentru a atinge obiectivele și mai ales să fim uniți într-un scop comun -  medicina militară a secolului XXI”.
                                                                              ***
La 21 august 1862, prin Înalt Decret Domnesc, semnat de Alexandru Ioan Cuza, au fost înfiinţate Corpul Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român, atestându-se, astfel, medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor armatei.
Înainte de această atestare, s-au pus bazele pentru constituirea medicinei militare moderne, principalele repere istorice fiind:
- 13 septembrie 1831 - este înființat un lazaret, în baza regulamentui „miliţiei” Principatului Ţării Româneşti, structură ce va deveni, ulterior, Spitalul Militar Central;
- 1851 - la solicitarea comandantului spitalului, se constituie primul serviciu permanent de gardă, în vederea asigurării asistenţei medicale în regim de urgenţă;
- 1853 - domnitorul Barbu Ştirbei încredinţează conducerea spitalului doctorului de origine franceză Carol Davila. Acesta elaborează primul regulament modern de funcţionare a Spitalului Militar,  structurat pe asigurarea a două funcţii organice, respectiv, asistenţa medicală chirurgicală şi cea de medicină internă. Tot prin efortul său, se concretizează conceptul de infrastructură materială şi de suport logistic, prin dotarea serviciului medical pentru timp de pace, dar mai ales pentru război.
 
Top