Exercițiul multinațional cu focus medical Vigurous Warrior 17

Exercițiul multinațional cu focus medical Vigorous Warrior 17
 
România participă cu un detașament format din peste 100 de militari, la exercițiului multinațional Vigorous Warrior 17 (VW17), care se desfășoară, în perioada 4-22 septembrie, la Lehnin, în Germania.
Exercițiul cu focus medical, organizat de Centrul de Excelenţă NATO pentru Medicină Militară (MILMED COE), are drept scop instruirea în comun și evaluarea interoperabilității și capacității de manevră tactică, inclusiv redislocarea formațiunilor medicale de nivel ROL 2 Framework Nation Concept. De asemenea, se are în vedere capacitatea de răspuns la un număr mare de victime ca urmare a unei operații militare, interacțiunea dintre entități medicale militare și civile, naționale, multinaționale și de drept privat, cu accent pe cooperarea civil-militară, evaluarea continuității asigurării asistenței medicale pe întreg lanțul de evacuare, precum și evaluarea capacității de răspuns în cazul unui incident biologic (declașarea unei epidemii).
Detașamentul românesc este format din militari aparținând Ministerului Apărării Naționale cu module ROL 2 medical, postoperator, sterilizare și formațiune medicală de tip ROL 1, precum și cu o aeronavă de evacuare medicală C-27J Spartan, iar Ministerul Afacerilor Interne participă cu personal și o autospecială CBRN cu remorcă de decontaminare, o autospecială de transport personal și victime multiple, o autospecială de primă cercetare și evaluare CBRN și o autospecială personal de intervenții.
La exercițiu participă aproximativ 900 de militari din 27 de țări membre ale NATO și partenere, iar Ziua Distinșilor Vizitatori este programată pe data de 15 septembrie.
* * *
          Exercițiul VW17 se află la a patra ediție și se desfășoară cu o ritmicitate de doi ani. Prima ediție a avut loc în 2011, în Ungaria, apoi 2013, în Germania, și 2015, în Cehia. La ediția de anul acesta România are cea mai mare contribuție de până acum.
 
 
Direcția medicală
Top