DIRECȚIA MEDICALĂ a Ministerului Apărării Naționale

               Depozite regionale si Centre de vaccinare


Pentru implementarea strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 începând din decembrie 2020, la sediul a șapte structuri  din subordinea Direcției medicale se asigură recepția și depozitarea, în condiții specifice de temperatură, a vaccinurilor împotriva COVID-19 distribuite țării noastre în baza contractelor încheiate la nivelul Uniunii Europene. Astfel, la sediul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino" funcționează Centrul Național de Depozitare iar 6 spitale militare au rolul de Centre Regionale de Depozitare, după cum urmează:
-              Spitalul Clinic Militar de Urgenţă "Dr. Iacob Czihac" Iași,
-              Spitalul Clinic Militar de Urgenţă "Dr. Constantin Papilian Cluj-Napoca,
-              Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Alexandru Gafencu" Constanţa,
-              Spitalul Clinic de Urgenţă Militar "Dr. Ştefan Odobleja" Craiova,
-              Spitalul Militar de Urgenţă "Regina Maria" Braşov,
-              Spitalul Clinic Militar de Urgenţă "Dr. Victor Popescu" Timişoara.


               În aceste structuri sunt asigurate condițiile de depozitare pe termen mediu și lung, la temperaturi de la -80°C până la 2 - 8°C, specifice fiecărui tip de produs, în conformitate cu recomandările emise de producători și cu prevederile legislației naționale incidente, pentru toate tipurile de vaccin împotriva COVID-19 autorizate până în prezent de Agenția Europeană a Medicamentului.
               Distribuția vaccinului către Direcțiile de sănătate publică se execută ori de câte ori este nevoie, în conformitate cu procedurile și instrucțiunile elaborate de Comitetul național pentru coordonarea activităților de vaccinare împotriva COVID-19 și cu reglementările naționale specifice în vigoare.
               În unitățile sanitare din subordinea Direcției medicale au fost înființate centre de vaccinare destinate categoriilor de populaţie eligibile, în conformitate cu prevederile Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, aprobată cu Hotărârea Guvernului nr. 1031/2020 din 27 noiembrie 2020, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, au fost autorizate 60 de centre de vaccinare, autorizate în baza Ordinului comun nr. 217/181/M.223/4380/2020 din 21 decembrie 2020 pentru stabilirea Normelor privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19.