Centrul de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare 

www.ccsmm.ro

Centrul de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare (CCSMM), structură subordonată Direcţiei Medicale, este specializat în cercetarea ştiinţifică şi are ca misiune de bază protecţia medicală împotriva efectelor agenţilor chimici, biologici, radiologici şi nucleari (CBRN), prin elaborarea de metode şi metodologii pentru optimizarea contramăsurilor medicale şi a capabilităţilor necesare apărării CBRN. Infiinţarea CCSMM a devenit necesară în contextul tensiunilor apărute în Blocul militar al Tratatului de Varşovia în anul 1968, tensiuni declanşate de intervenţia în forţă a armatelor statelor semnatare, pe teritorul unui stat membru, acţiune la care România a refuzat să participe; pe acest fond, a apărut riscul unei intervenţii similare pe teritoriul ţării noastre.

Astfel, prin HCM nr. 2423/31.10.1968, Centrul de Radiobiologie şi Biologie Moleculară a fost preluat de la Ministerul Sănătăţii şi trecut în subordinea Ministerului Forţelor Armate al R.S.R începând cu 1 Decembrie 1968, sub denumirea de Centrul de Radiobiologie, ce avea ca obiectiv cercetarea ştiinţifică în domeniul protecţiei medicale împotriva efectelor armei nucleare; prin ordin al Marelui Stat Major, în anul 1969 au fost extinse atribuţiile şi la celelalte componente ale armelor de distrugere în masă, iar titulatura a devenit Centrul de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare, neschimbată până în prezent. Unitatea a fost atestată ca instituţie de cercetare ştiinţifică conform HG.551/2007 prin Decizia ANCS nr. 9806/2008. CCSMM a contribuit semnificativ la dezvoltarea unor specialități medicale în domeniul radiobiologiei, toxicologiei, neuropsihofarmacologiei, dar şi la fondarea Catedrei de farmacologie, toxicologie și psihofarmacologie sub coordonarea Acad. Victor Voicu şi a Prof. univ. dr. Radu Macovei, prin parteneriat cu U.M.F „Carol Davila” şi Spitalul de Urgență Floreasca.

Activitatea ştiinţifică a instituţiei se desfăşoară în cadrul Planului Sectorial de Cercetare Dezvoltare al M.Ap.N, coordonat de Departamentul pentru Armamente prin Direcţia Tehnică şi Programe de Înzestrare, în cadrul Planului Naţional de Cercetare-Dezvoltare-Inovare prin proiecte finanţate de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi prin Planul Intern, aprobat de şeful Direcţiei Medicale, dar şi prin contracte cu agenţi economici. De-a lungul timpului, specialiştii CCSMM au participat la misiuni naţionale şi internaţionale, fiind prezenţi în teren/teatre de operaţii din Irak, Somalia şi Angola, sau furnizând produse inovative de protecţie împotriva efectelor STL. CCSMM a participat cu specialişti la constituirea Spitalului Militar din Golf, prima misiune medico-militară românească în afara țării.

Pe plan naţional, personalul a participat la acţiuni privind: diminuarea efectelor unor accidente (Fabrica de apă grea Halânga); expertize epidemiologice în arboviroze (pentru precizarea cauzei epidemiei de meningo-encefalită cu virus West Nile), în epidemiile de antrax, pentru identificarea unor potenţiali agenţi CBRN prin verificarea corespondenţei şi a unor colete suspecte după atacurile teroriste cu antrax; exerciţii comune cu structuri din Sistemul Naţional de Apărare Ordine Publică şi Siguranţă Naţională (Braşov şi Câmpulung Muscel – 2008, BIOEX – Tulcea 2009 şi TTX Chişinău, R. Moldova 2010). Subliniem şi participarea specialiştilor la manifestări ştiinţifice internaţionale şi naţionale precum: Conferinţele Militare Medicale de Protecţie Antichimică şi Radionucleară din Germania, Congresele Internaţionale de Farmacologie, Toxicologie Clinică şi Terapeutică şi Congresele Cercetătorilor şi Inventatorilor din România, Târgul Internaţional de Invenţii şi Idei Practice „Invest-Invent” (activitate apreciată cu o medalie de aur, o diplomă de excelenţă şi o diplomă de onoare), EXPOMIL 2011 şi 2013, Congresele Anuale de Medicină Militară Balcanică, Simpozionul internaţional NATO-STO pe tema efectelor biologice ale expunerii la radiaţii ionizante şi contramăsuri şi Congresul de medicină veterinară, etc.

Evenimente Arhiva

Comitetul Șefilor Serviciilor medicale militare din țările membre NATO

În perioada 28 – 31 mai, la Praga, în Republica Cehă, a avut loc cea de-a 49-a întâlnire a șefilor Serviciilor medicale militare din țările membre ale NATO (COMEDS), activitate la care a participat, ca reprezentant al Direcției medicale, colonelul medic Doina BALTARU, comandantul Spitalului Militar de Urgență dr. Constantin Papilian, din Cluj-Napoca.

Congresul Comitetului Balcanic de Medicină Militară

Anul acesta, Congresul Comitetului Balcanic de Medicină Militară (BMMC), manifestare științifică aflată la cea de-a XXIII-a ediție, a avut loc, în perioada 11-14 mai, în Antalya, Turcia.

Conferință cu tema Calitatea serviciilor de sănătate în sistemul medical militar

În perioada 22-24 martie, la Iași a avut loc conferința cu tema Calitatea serviciilor de sănătate în sistemul medical militar, în organizarea Direcției medicale din Ministerul Apărării Naționale, în parteneriat instituțional cu Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate și cu sprijinul Spitalului Clinic Militar de Urgență Dr. Iacob Czihac din Iași.
Comunicate de presa Arhiva

ANUNȚ

Candidații pentru exemenul de admitere la Institutul Medico-Militar vor susține examenul miercuri, 25 iulie, în sala de sport a Facultății de Medicină Generală din Bulevardul Eroilor Sanitari, nr. 8, sector 2, București.

Admitere la Institutul Medico-Militar

Miercuri, 25 iulie a.c., are loc examenul de admitere la Institutul Medico-Militar în locaţiile aparţinând Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, respectiv, Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. În urma promovării probelor eliminatorii, situaţia finală se prezintă astfel:

14 iunie - Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

Centrul de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naționale, alături de Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională și Centrul de Transfuzie Sanguină București, organizează joi, 14 iunie, cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, un eveniment special pentru a-i sensibiliza pe angajații M.Ap.N., dar și opinia publică, față de actul donării benevole de sânge și de creștere a adresabilității în contextul schimbării de mentalitate față de acest gest de mare responsabilitate socială. M.Ap.N. se alătură, în acest mod, campaniei lansate în acest an de Organizația Mondială a Sănătății sub deviza ,,Fii solidar! Donează sânge! Dăruiește viață!". 
 
Top