Centrul de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare 

www.ccsmm.ro

Centrul de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare (CCSMM), structură subordonată Direcţiei Medicale, este specializat în cercetarea ştiinţifică şi are ca misiune de bază protecţia medicală împotriva efectelor agenţilor chimici, biologici, radiologici şi nucleari (CBRN), prin elaborarea de metode şi metodologii pentru optimizarea contramăsurilor medicale şi a capabilităţilor necesare apărării CBRN. Infiinţarea CCSMM a devenit necesară în contextul tensiunilor apărute în Blocul militar al Tratatului de Varşovia în anul 1968, tensiuni declanşate de intervenţia în forţă a armatelor statelor semnatare, pe teritorul unui stat membru, acţiune la care România a refuzat să participe; pe acest fond, a apărut riscul unei intervenţii similare pe teritoriul ţării noastre.

Astfel, prin HCM nr. 2423/31.10.1968, Centrul de Radiobiologie şi Biologie Moleculară a fost preluat de la Ministerul Sănătăţii şi trecut în subordinea Ministerului Forţelor Armate al R.S.R începând cu 1 Decembrie 1968, sub denumirea de Centrul de Radiobiologie, ce avea ca obiectiv cercetarea ştiinţifică în domeniul protecţiei medicale împotriva efectelor armei nucleare; prin ordin al Marelui Stat Major, în anul 1969 au fost extinse atribuţiile şi la celelalte componente ale armelor de distrugere în masă, iar titulatura a devenit Centrul de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare, neschimbată până în prezent. Unitatea a fost atestată ca instituţie de cercetare ştiinţifică conform HG.551/2007 prin Decizia ANCS nr. 9806/2008. CCSMM a contribuit semnificativ la dezvoltarea unor specialități medicale în domeniul radiobiologiei, toxicologiei, neuropsihofarmacologiei, dar şi la fondarea Catedrei de farmacologie, toxicologie și psihofarmacologie sub coordonarea Acad. Victor Voicu şi a Prof. univ. dr. Radu Macovei, prin parteneriat cu U.M.F „Carol Davila” şi Spitalul de Urgență Floreasca.

Activitatea ştiinţifică a instituţiei se desfăşoară în cadrul Planului Sectorial de Cercetare Dezvoltare al M.Ap.N, coordonat de Departamentul pentru Armamente prin Direcţia Tehnică şi Programe de Înzestrare, în cadrul Planului Naţional de Cercetare-Dezvoltare-Inovare prin proiecte finanţate de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi prin Planul Intern, aprobat de şeful Direcţiei Medicale, dar şi prin contracte cu agenţi economici. De-a lungul timpului, specialiştii CCSMM au participat la misiuni naţionale şi internaţionale, fiind prezenţi în teren/teatre de operaţii din Irak, Somalia şi Angola, sau furnizând produse inovative de protecţie împotriva efectelor STL. CCSMM a participat cu specialişti la constituirea Spitalului Militar din Golf, prima misiune medico-militară românească în afara țării.

Pe plan naţional, personalul a participat la acţiuni privind: diminuarea efectelor unor accidente (Fabrica de apă grea Halânga); expertize epidemiologice în arboviroze (pentru precizarea cauzei epidemiei de meningo-encefalită cu virus West Nile), în epidemiile de antrax, pentru identificarea unor potenţiali agenţi CBRN prin verificarea corespondenţei şi a unor colete suspecte după atacurile teroriste cu antrax; exerciţii comune cu structuri din Sistemul Naţional de Apărare Ordine Publică şi Siguranţă Naţională (Braşov şi Câmpulung Muscel – 2008, BIOEX – Tulcea 2009 şi TTX Chişinău, R. Moldova 2010). Subliniem şi participarea specialiştilor la manifestări ştiinţifice internaţionale şi naţionale precum: Conferinţele Militare Medicale de Protecţie Antichimică şi Radionucleară din Germania, Congresele Internaţionale de Farmacologie, Toxicologie Clinică şi Terapeutică şi Congresele Cercetătorilor şi Inventatorilor din România, Târgul Internaţional de Invenţii şi Idei Practice „Invest-Invent” (activitate apreciată cu o medalie de aur, o diplomă de excelenţă şi o diplomă de onoare), EXPOMIL 2011 şi 2013, Congresele Anuale de Medicină Militară Balcanică, Simpozionul internaţional NATO-STO pe tema efectelor biologice ale expunerii la radiaţii ionizante şi contramăsuri şi Congresul de medicină veterinară, etc.

Evenimente Arhiva

Autoevaluarea stării Direcției medicale pe anul 2017

Direcția medicală a desfăşurat vineri, 02 februarie a.c., activitatea de Autoevaluare a stării Direcției medicale pentru anul 2017, la Palatul Cercului Militar Național.

Ziua medicinei militare

Cu prilejul Zilei medicinei militare, ministrul apărării naționale, Adrian Țuțuianu, a transmis luni, 21 august, corpului medico-sanitar al Armatei, aprecierea și respectul conducerii și personalului M.Ap.N., subliniind performanțele deosebite ale spitalelor militare, instituții în care pacienții din România, atât militari cât și civili, au mare încredere.

Ceremonie de numire în funcție a șefului Direcției medicale a M.Ap.N.

Ministrul apărării naționale, Adrian Țuțuianu, și secretarul de stat Nicolae Nasta au fost prezenți luni, 7 august, la ceremonia de numire în funcție a șefului Direcției medicale a M.Ap.N., colonelul medic dr. Ionel Paul Oprea.
Comunicate de presa Arhiva

Autoevaluarea stării Direcției medicale pe anul 2017

Direcția medicală a desfăşurat vineri, 02 februarie a.c., activitatea de Autoevaluare a stării Direcției medicale pentru anul 2017, la Palatul Cercului Militar Național.

Conferința anuală a Spitalului Militar de Urgență din Cluj-Napoca

Conferința anuală a Spitalului Militar de Urgență “Dr. Constantin Papilian”, cu tema Particularități ale medicinei militare în contextul serviciilor medicale integrate, se va desfășura, în perioada 19-21 octombrie, la sediul instituției medicale din Cluj-Napoca.

Activitatea de autoevaluare a activității Institutului Medico-Militar

Autoevaluarea activității Institutului Medico-Militar pentru anul universitar 2016-2017 s-a desfăşurat astăzi, 02 octombrie 2017, la sediul instituţiei militare de învățământ, în prezența șefului Direcției medicale, colonelul medic Ionel Oprea. 
 
Top