Evenimente

Congresul Comitetului Balcanic de Medicină Militară - Turcia, Antalya

Luni, 14 Mai, 2018

Aspect din timpul Congresului Comitetului Balcanic de Medicina Dentara

            Anul acesta, Congresul Comitetului Balcanic de Medicină Militară (BMMC), manifestare științifică aflată la cea de-a XXIII-a ediție, a avut loc, în perioada  11-14 mai, în  Antalya, Turcia.
           Evenimentul, cu tema Suportul medical operațional; Cooperarea civili-militari în situații cu victime multiple,  a reunit specialiști din domeniul medicinei militare aparținând serviciilor de profil din Albania, Bulgaria, Grecia, România, Serbia și Turcia.
          Această manifestare este singura activitate științifică care se adresează întregului personal medico-militar din Ministerul Apărării Naționale (medici, subofițeri sanitari, asistente și studenți ai Institutului Medico- Militar) iar dialogul științific promovat sub egida BMMC, contribuie la creșterea vizibilității activității medico-militare din zona Balcanică.
          Delegația României a fost condusă de colonel medic Alexandru KERESZTES, reprezentantul șefului Direcției medicale a Ministerului Apărării Naționale, general de brigadă medic dr. Ionel OPREA.
           La încheierea lucrărilor, primul loc a revenit României pentru  cea mai bună lucrare științifică a întregului congres   opținut de doamna medic dr. Mălina CIUMAȘU RÎMBU, din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta  Militar “ Dr.  Iacob Czihac” din Iași.
          De asemenea, cea mai bună prezentare orală din partea României a revenit maiorului medic Daniel NICA din cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene și cel mai bun poster pentru România a fost caștigat de domnului dr. biolog Alexandru VLADIMIRESCU, reprezentant al Centrului de Cercetări Științifice Medico-Militare.
 
 Direcția medicală

Congresul Comitetului Balcanic de Medicină Militară la București

Vineri, 3 Iunie, 2016

Aspect din timpul ceremoniei de deschidere - foto Valentin Ciobirca

Congresul Comitetului Balcanic de Medicină Militară la București

Anul acesta, Congresul Comitetului Balcanic de Medicină Militară (BMMC), manifestare științifică aflată la cea de-a XXI-a ediție, a avut loc, în perioada 31 mai — 3 iunie, la Palatul Cercului Militar Național. Evenimentul, cu tema BALKAN MILITARY MEDICINE – FUTURE CHALLENGES, a reunit specialiști din domeniul medicinei militare aparținând serviciilor de profil din Albania, Bulgaria, Grecia, România, Serbia și Turcia.

Această manifestare este singură activitate științifică care se adresează întregului personal medico-militar din Ministerul Apărării Naționale (medici, subofițeri sanitari, asistente și studenți ai Institutului Medico- Militar) iar dialogul științific promovat sub egida BMMC, contribuie la creșterea vizibilității activității medico-militare din zona Balcanică.

Cu această ocazie, se asigură condițiile pentru îndeplinirea obiectivelor de cooperare bilaterală în ...

CITEȘTE ÎN CONTINUARE

Reuniune de primăvară a panelului Medicină și factori umani, la București

Vineri, 15 Aprilie, 2016

Reuniune de primăvară a panelului Medicină și factori umani din cadrul Organizației pentru Știință și Tehnologie a NATO, la București

        Direcția medicală a Ministerului Apărării Naționale, în colaborare cu Departamentul pentru armamente, a organizat, în perioada 11-14 aprilie, la Palatul Cercului Militar din București, Reuniunea de primăvară a panelului Human factors and Medicine – 37th Panel Business Meeting și Workshop-ul Advance Medical Technologies in Training, în cadrul NATO Science&Technology Organization.

    În cadrul activităților au fost abordate domeniile prioritare stabilite la nivelul conducerii Alianței care răspund solicitărilor structurilor de comandă ale forțelor operaționale din cadrul NATO și de interes pentru Armata României.

CITEȘTE ÎN CONTINUARE

Studenții mediciniști vor rezidențiat descentralizat și subiecte unice

Miercuri, 24 Februarie, 2016

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, reprezentanții studenților au cerut ca, anul acesta, concursul să fie organizat la fel ca în anii trecuți, descentralizat, în cele șase centre universitare — București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.

De asemenea, studenții au solicitat subiecte unice în toate cele șase centre, iar Comisia de elaborare a acestora să fie stabilită la nivel național și alcătuită din membrii celor șase universități. Subiectele vor fi elaborate din Compendiul nou aprobat.

"S-a mai convenit ca tematica de concurs să fie comunicată de către Ministerul Sănătății pe pagina de web a instituției (www.ms.ro) și prin publicația de specialitate "Viața Medicală", în cel mai scurt timp", se mai arată în comunicatul citat.

Studenții i-au mai solicitat ministrului Sănătății ca repartiția concurenților să se facă pe fiecare centru, în funcție de ...

CITEȘTE ÎN CONTINUARE

Medici militari în Afganistan: Jurământul militar şi Jurământul lui Hipocrate

Vineri, 12 Februarie, 2016

Medici militari în Afganistan: Jurământul militar şi Jurământul lui Hipocrate

 

„… Sănătatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţie sacră;

… Nu voi îngădui să se interpună între datoria mea şi pacient consideraţii de naţionalitate, rasă, religie, partid sau stare socială;

 ” – Jurământul lui Hipocrate

Pătrunşi în permanenţă de cele două angajamente, jurământul militar şi jurământul lui Hipocrate, de aproape şase luni îşi desfăşoară activitatea în teatrul de operaţii din Afganistan, în cadrul Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei, având misiunea de a asigura asistenţa medicală „Dragonilor Transilvani”. Fie că sunt încadraţi la nivelul plutoanelor ce ies în aria de operaţii sau lucrează la punctul medical, de la sanitari până la medicul batalionului, fiecare a pus umărul la menţinerea stării de sănătate a militarilor noştri pe timpul misiunii.

Căpitanul Octavian Moise este medicul Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei. De mic şi-a dorit să devină medic, a ales medicina militară şi nu regretă deloc alegerea făcută.

„Pentru mine este prima misiune....

CITEȘTE ÎN CONTINUARE

România, în elita chirurgiei robotice internaționale

Joi, 7 Ianuarie, 2016

„ROBOȚII CHIRURGICALI AU FOST INVENTAȚI PENTRU ARMATĂ”

Col. prof. dr. Florin Alexandru Săvulescu spune că roboții chirurgicali au fost creați, inițial, pentru Armata Americană, întrucât cu ajutorul lor, chirurgul poate opera un pacient de la distanță, fără să meargă în zona de conflict.

Spitalul Universitar de Urgență Militar „Dr. Carol Davila” din București a achiziționat un robot chirurgical, la sfârșitul anului trecut, printr-un efort al managementului unității și prin implementarea unui proiect pe bani europeni. „Acest robot funcționează în Clinicii de Chirurgie II de la <Spitalul Universitar de Urgență Militar> din București. Trebuie să vă spun că una dintre primele idei pentru care a fost creat acest robot a fost aceea ca Armata Americană să-l poată utiliza în teatrele de operații. Pentru ca un pacient care se află într-un teatru de operații să poată fi operat la distanță de către un chirurg supraspecializat, care nu poate să ia parte direct la operațiunile militare”, explică prof. dr. Florin Să- vulescu – șeful Clinicii de Chirurgie II de la Spitalul Universitar de Urgență Militar „Dr. Carol Davila” din București. Specialistul spune că acest nou tip de chirurgie este net superior celor anterioare, pentru că aduce o serie de avantaje nu doar pacientului, ci și chirurgului care efectuează intervenția. Mai ușoară decât intervenția laparoscopică „Chirurgia robotică reprezintă o procedură...

CITEȘTE ÎN CONTINUARE

Evitați deplasările în spații deschise și expunerea la frig în această perioadă

Joi, 7 Ianuarie, 2016

 

Ministerul Sănătății (MS) recomandă populației ca în zilele cu temperaturi extrem de scăzute să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății remis luni AGERPRES, în cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecție adecvate — căciuli, mănuși etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului.

Specialiștii de sănătate publică din Ministerul Sănătății recomandă ca ...

CITEȘTE ÎN CONTINUARE

Cu stetoscopul pe partitură

Joi, 7 Ianuarie, 2016

 

Să dirijezi o orchestră mare seamănă puțin cu a fi chirurgul principal într-o complicată operație pe cord deschis. Dacă nu obții ritmul corect, e o tragedie și e vina ta. Numai a ta. Dar să dirijezi o orchestră mare și formată din medici, care își dezbracă poate cu mai multă ușurință halatul alb decât orgoliile, e un joc încă mai întortocheat, iar Stefan Willich, fondatorul Orchestrei mondiale a medicilor o știe cel mai bine. Face asta din 2007 și, dacă niciodată jocul nu a deraiat într-o periculoasă aritmie, e și pentru că a știut mereu să urmeze prima regulă a dirijatului: nu e despre tine. Trebuie să te dai la o parte, să dispari în spatele muzicii și să lași orchestra să strălucească, scoțând de la fiecare membru al ei ce are mai bun de oferit.

Peste o mie

     World Doctors Orchestra (WDO) este astăzi un ansamblu muzical uriaș din care fac parte în jur de o mie de medici din peste 50 de țări de pe toate continentele. Însă în urmă cu opt ani Stefan Willich a pornit proiectul fără să viseze că va prinde aceste dimensiuni. Întâlnise, printre colegii săi medici, numeroși artiști amatori pasionați de muzica clasică și voia să găsească o cale să combine aceste iubiri pe care el însuși le credea perfect complementare. Voia să folosească pasiunea și limbajul muzical pentru a urmări țeluri medicale. „De obicei, medicii sunt...

CITEȘTE ÎN CONTINUARE
Evenimente Arhiva

Comitetul Șefilor Serviciilor medicale militare din țările membre NATO

În perioada 28 – 31 mai, la Praga, în Republica Cehă, a avut loc cea de-a 49-a întâlnire a șefilor Serviciilor medicale militare din țările membre ale NATO (COMEDS), activitate la care a participat, ca reprezentant al Direcției medicale, colonelul medic Doina BALTARU, comandantul Spitalului Militar de Urgență dr. Constantin Papilian, din Cluj-Napoca.

Congresul Comitetului Balcanic de Medicină Militară

Anul acesta, Congresul Comitetului Balcanic de Medicină Militară (BMMC), manifestare științifică aflată la cea de-a XXIII-a ediție, a avut loc, în perioada 11-14 mai, în Antalya, Turcia.

Conferință cu tema Calitatea serviciilor de sănătate în sistemul medical militar

În perioada 22-24 martie, la Iași a avut loc conferința cu tema Calitatea serviciilor de sănătate în sistemul medical militar, în organizarea Direcției medicale din Ministerul Apărării Naționale, în parteneriat instituțional cu Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate și cu sprijinul Spitalului Clinic Militar de Urgență Dr. Iacob Czihac din Iași.
Comunicate de presa Arhiva

Autoevaluarea stării Direcției medicale pe anul 2018

Direcția medicală a desfăşurat miercuri, 06 februarie a.c., activitatea de Autoevaluare a stării Direcției medicale pentru anul 2018, la Palatul Cercului Militar Național. Şeful Direcției medicale, generalul de brigadă medic Ionel OPREA, a prezentat eforturile personalului din Direcția medicală și structurile subordonate pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite, asigurarea stării de operativitate, participarea personalului medico-militar la misiuni în teatrele de operaţii şi la exerciţiile naționale și multinaționale, continuarea procesului de transformare şi modernizare a sistemului medical militar. De asemenea, au fost prezentate principalele provocări pentru anul în curs, printre care se numără și exercițiul NATO cu focus medical Vigorous Warrior 19, găzduit pentru prima dată de România.

inaugurarea plăcii memoriale de la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Iași

JOI, 25 octombrie 2018, de Ziua Armatei României, a avut loc inaugurarea plăcii memoriale de la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Iași.

Manifestare ştiinţifică de elită organizată la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Augustin”Sibiu

În perioada 17-19 octombrie, Asociația Română de Chirurgie a Peretelui Abdominal (ARCPA) a organizat la Sibiu cea de-a şasea conferinţă anuală, cu tema „Complicaţii ale chirurgiei parietale”. Societatea, înfiinţată în 2013 la Cluj Napoca, reuneşte chirurgi din toată ţara, cu preocupări legate de metodele moderne de tratament ale herniilor şi eventraţiilor abdominale. 
 
Top