Comunicate de presă

 EXTRAS din Comunicatul de presă al MApN nr.168 din data de 17.07.2019

Vizită de lucru a ministrului apărării naționale la Cluj-Napoca

 
       În cursul zilei de 18.07.2019, o echipă condusă de ministrul apărării naționale domnul senator Gabriel LEȘ, din care a făcut parte și șeful Direcției medicale colonel medic conf.univ.dr. Dragoș-Marian POPESCU, a desfășurat o vizită de lucru la Spitalul Militar de Urgență "Dr. Constantin Papilian" Cluj-Napoca.
Colonel dr. Doina BALTARU, comandantul spitalului a prezentat zona de aparatură de înaltă performanță medicală "Radiologie-imagistică" și principalele proiecte aflate în derulare pentru dezvoltarea serviciilor medicale.
 

 EXTRAS din Comunicatul de presă al MApN nr.167 din data de 17.07.2019

Vizită de lucru a ministrului apărării naționale la Craiova și Deveselu

 

              Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, a efectuat, în zilele de 16 și 17 iulie, o vizită de documentare în unități militare din Craiova și la Deveselu. 
                     Vizita a debutat marți, 16 iulie, la sediul comandamentului Brigăzii Multinaționale Sud-Est și a continuat la Spitalul Clinic de Urgență Militar „Dr. Ștefan Odobleja”, din Craiova.
                    La Spitalul Clinic de Urgență Militar „Dr. Ștefan Odobleja”, ministrului Leș i-au fost prezentate proiectele de infrastructură ce urmează a fi realizate pentru îmbunățirea și dezvoltarea de noi capabilități medicale în garnizoana Craiova și stadiul procesului de achiziție de aparatură și dispozitive medicale. În timpul întâlnirii cu personalul instituției medicale, Gabriel Leș s-a arătat încântat de faptul că tot mai mulți cetățeni din zonă au încredere în spitalul militar și vin să se trateze în această unitate medicală de elită.
 
                                                                     

                                                               Centrul de Cercetări Științifice Medico - Militare – 50 de ani
 
           Cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la înființarea Centrului de Cercetări Științifice Medico-Militare (CCSMM), șeful Direcției medicale, generalul de brigadă medic Ionel OPREA, a transmis luni, 26 noiembrie, specialiștilor din CCSMM, aprecierea și respectul conducerii și personalului  unității, subliniind performanțele deosebite ale tuturor celor care în decurs de 50 de ani au contribuit la ridicarea și dezvoltarea acestui domeniu, unic în România.
         Generalul de brigadă Ionel OPREA a precizat că politicile de dezvoltare din sistemul de cercetare au întreaga sa susținere, inclusiv în domeniul înzestrării și modernizării acestui sector.
          Împlinirea a 50 de ani de la preluarea de către Ministerul Apărării a Centrului de Radiobiologie și Biologie Moleculară de la Ministerul Sănătății a fost marcată astăzi prin evocarea personalităților care au contribuit la dezvoltarea acestui centru și mai ales a acestui  domeniu al cercetării printr-o ceremonie organizată la Palatul Cercului Militar Național.
         Colonelul medic dr. Radu Hertzog, comandantul Centrului de Cercetări Științifice Medico-Militare a subliniat importanța activității CCSMM în contextul asigurării protecției, sănătății și performanței umane în condiții operaționale sau în situații de criză. A fost evidențiată organizarea activităților CCSMM pe cele 4 domenii de competență – cercetare științifică multidisciplinară, expertiză medico-militară,  dezvoltare de produse biomedicale și formare profesională în domeniile microbiologiei, radiobiologiei, toxicologiei, neuropsihofarmacologiei, biofarmaciei și biotehnologiei.
          Domnul academician Victor Voicu a evocat câteva repere istorice din evoluția CCSMM, fiind martor dar și un participant activ la configurarea arhitecturii instituției prin înființarea de noi capabilități de cercetare pentru contracararea amenințărilor CBRN și stresului polietiologic specific mediului operațional. De asemenea, au fost rememorate personalități remarcabile care au contribuit substanțial la consolidarea prestigiului CCSMM ca unitate etalon în cercetarea românească și internațională.
 
                                                          ***
           In contextul politico-militar al Războiului Rece, pe fondul pericolului unui atac nuclear, Ministerul Sănătății al Republicii Socialiste România a înființat, în anul 1964, Centrul de Radiobiologie și Biologie Moleculară, condus de Profesor dr. Claude Nicolau, cu sediul în str. C.A.Rosetti nr.37, București.
          In urma evenimentelor din august 1968, când armatele statelor membre ale Blocului Militar de la Varșovia au invadat Cehoslovacia, act ostil la care țara noastră a refuzat să participe, au apărut temeri cu privire la riscul invadării României; pe acest fond s-au produs reorganizări la nivelul Armatei, care au inclus și preluarea Centrului de Radiobiologie și Biologie Moleculară de la Ministerul Sănătății, sub denumirea Centrul de Radiobiologie,cu misiunea de a efectua cercetări științifice în domeniul protecției medicale împotriva efectelor armei nucleare, în baza Hotărârii Consiliului de Miniștri al Republicii Socialiste România nr. 2423/31.10.1968. Prin Ordinul Marelui Stat Major nr. CL 00172/11.02.1969, denumirea instituției se schimbă în Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare, iar competențele sale se extind și asupra celorlalte arme de distrugere în masă, respectiv substanțele toxice de luptă și armele biologice, unitatea fiind unică în Armată cu expertiză în domeniul protecției medicale.
           Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare (CCSMM) a fost organizat astfel încât să realizeze o conexiune directă și în timp real cu problemele de protecție medicală față de agenții CBRN. Astfel, pe lângă secția din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central, prin convenții încheiate între Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Sănătății, secții ale CCSMM au fost dislocate și organizate interdependent funcțional cu secții din cadrul Spitalului Clinic Fundeni, Spitalului Clinic de Urgență al Municipiului București (Spitalul Floreasca) și Institutului Cantacuzino.
 
 Direcția medicală,
marți, 27 noiembrie 2018


                                                               Congresul Comitetului Balcanic de Medicină Militară
 
           Anul acesta, Congresul Comitetului Balcanic de Medicină Militară (BMMC), manifestare științifică aflată la cea de-a XXIII-a ediție, a avut loc, în perioada  11-14 mai, în  Antalya, Turcia.
          Evenimentul, cu tema Suportul medical operațional; Cooperarea civili-militari în situații cu victime multiple,  a reunit specialiști din domeniul medicinei militare aparținând serviciilor de profil din Albania, Bulgaria, Grecia, România, Serbia și Turcia.
Această manifestare este singura activitate științifică care se adresează întregului personal medico-militar din Ministerul Apărării Naționale (medici, subofițeri sanitari, asistente și studenți ai Institutului Medico- Militar) iar dialogul științific promovat sub egida BMMC, contribuie la creșterea vizibilității activității medico-militare din zona Balcanică.
          Delegația României a fost condusă de colonel medic Alexandru KERESZTES, reprezentantul șefului Direcției medicale a Ministerului Apărării Naționale, general de brigadă medic dr. Ionel OPREA.
          La încheierea lucrărilor, primul loc a revenit României pentru  cea mai bună lucrare științifică a întregului congres opținut de doamna medic dr. Mălina CIUMAȘU RÎMBU, din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta  Militar “ Dr.  Iacob Czihac” din Iași.
         De asemenea, cea mai bună prezentare orală din partea României a revenit maiorului medic Daniel NICA din cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene și cel mai bun poster pentru România a fost caștigat de domnului dr. biolog Alexandru VLADIMIRESCU, reprezentant al Centrului de Cercetări Științifice Medico-Militare.
 
 
          Direcția medicală
 
Vineri, 3 Februarie, 2017 | Comunicat de presă
Vineri, 19 August, 2016 | Comunicat de presă
Vineri, 3 Iunie, 2016 | Comunicat de presă
Vineri, 15 Aprilie, 2016 | Comunicat de presă
Miercuri, 10 Februarie, 2016 | Comunicat de presă
Miercuri, 25 Noiembrie, 2015 | Comunicat de presă
Evenimente Arhiva

Autoevaluarea Direcției medicale pentru anul 2020

Astăzi, 01.02.2021, la sediul Direcției medicale a Ministerului Apărării Naționale, a avut loc activitatea de autoevaluare a instituției, pentru anul 2020

Redeschiderea activitatatii Sanatoriului de Balneofizioterapie și Recuperare Medicală ,,Dr. Dimitrie Cantemir,, Bălțătești

Începând cu data de 24.06.2020, Sanatoriul de Balneofizioterapie și Recuperare Medicală ,,Dr. Dimitrie Cantemir,, Bălțătești redeschide activitatea specifică de recuperare medicală folosind factorul natural de cură, cu respectarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Autoevaluarea stării Direcției Medicale

În data de 05.02.2020, la sediul Institutului Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială ,,General Doctor Aviator Victor Anastasiu“, a avut loc activitatea de autoevaluare a stării Direcţiei Medicale, pe anul 2019.
Comunicate de presa Arhiva

Vizită de lucru a ministrului apărării naţionale la Craiova şi Deveselu

Vizită de lucru a ministrului apărării naţionale la Craiova şi Deveselu.

Inaugurarea plăcii memoriale de la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Iași

JOI, 25 octombrie 2018, de Ziua Armatei României, a avut loc inaugurarea plăcii memoriale de la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Iași.

Manifestare ştiinţifică de elită organizată la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Augustin”Sibiu

În perioada 17-19 octombrie, Asociația Română de Chirurgie a Peretelui Abdominal (ARCPA) a organizat la Sibiu cea de-a şasea conferinţă anuală, cu tema „Complicaţii ale chirurgiei parietale”. Societatea, înfiinţată în 2013 la Cluj Napoca, reuneşte chirurgi din toată ţara, cu preocupări legate de metodele moderne de tratament ale herniilor şi eventraţiilor abdominale. 
 
Top