Comunicate de presă

 
                                                                     

                                                               Centrul de Cercetări Științifice Medico - Militare – 50 de ani
 
           Cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la înființarea Centrului de Cercetări Științifice Medico-Militare (CCSMM), șeful Direcției medicale, generalul de brigadă medic Ionel OPREA, a transmis luni, 26 noiembrie, specialiștilor din CCSMM, aprecierea și respectul conducerii și personalului  unității, subliniind performanțele deosebite ale tuturor celor care în decurs de 50 de ani au contribuit la ridicarea și dezvoltarea acestui domeniu, unic în România.
         Generalul de brigadă Ionel OPREA a precizat că politicile de dezvoltare din sistemul de cercetare au întreaga sa susținere, inclusiv în domeniul înzestrării și modernizării acestui sector.
          Împlinirea a 50 de ani de la preluarea de către Ministerul Apărării a Centrului de Radiobiologie și Biologie Moleculară de la Ministerul Sănătății a fost marcată astăzi prin evocarea personalităților care au contribuit la dezvoltarea acestui centru și mai ales a acestui  domeniu al cercetării printr-o ceremonie organizată la Palatul Cercului Militar Național.
         Colonelul medic dr. Radu Hertzog, comandantul Centrului de Cercetări Științifice Medico-Militare a subliniat importanța activității CCSMM în contextul asigurării protecției, sănătății și performanței umane în condiții operaționale sau în situații de criză. A fost evidențiată organizarea activităților CCSMM pe cele 4 domenii de competență – cercetare științifică multidisciplinară, expertiză medico-militară,  dezvoltare de produse biomedicale și formare profesională în domeniile microbiologiei, radiobiologiei, toxicologiei, neuropsihofarmacologiei, biofarmaciei și biotehnologiei.
          Domnul academician Victor Voicu a evocat câteva repere istorice din evoluția CCSMM, fiind martor dar și un participant activ la configurarea arhitecturii instituției prin înființarea de noi capabilități de cercetare pentru contracararea amenințărilor CBRN și stresului polietiologic specific mediului operațional. De asemenea, au fost rememorate personalități remarcabile care au contribuit substanțial la consolidarea prestigiului CCSMM ca unitate etalon în cercetarea românească și internațională.
 
                                                          ***
           In contextul politico-militar al Războiului Rece, pe fondul pericolului unui atac nuclear, Ministerul Sănătății al Republicii Socialiste România a înființat, în anul 1964, Centrul de Radiobiologie şi Biologie Moleculară, condus de Profesor dr. Claude Nicolau, cu sediul în str. C.A.Rosetti nr.37, Bucureşti.
          In urma evenimentelor din august 1968, când armatele statelor membre ale Blocului Militar de la Varşovia au invadat Cehoslovacia, act ostil la care ţara noastră a refuzat să participe, au apărut temeri cu privire la riscul invadării României; pe acest fond s-au produs reorganizări la nivelul Armatei, care au inclus şi preluarea Centrului de Radiobiologie şi Biologie Moleculară de la Ministerul Sănătăţii, sub denumirea Centrul de Radiobiologie,cu misiunea de a efectua cercetări ştiinţifice în domeniul protecţiei medicale împotriva efectelor armei nucleare, în baza Hotărârii Consiliului de Miniștri al Republicii Socialiste România nr. 2423/31.10.1968. Prin Ordinul Marelui Stat Major nr. CL 00172/11.02.1969, denumirea instituției se schimbă în Centrul de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare, iar competenţele sale se extind și asupra celorlalte arme de distrugere în masă, respectiv substanţele toxice de luptă şi armele biologice, unitatea fiind unică în Armată cu expertiză în domeniul protecţiei medicale.
           Centrul de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare (CCSMM) a fost organizat astfel încât să realizeze o conexiune directă şi în timp real cu problemele de protecţie medicală faţă de agenţii CBRN. Astfel, pe lângă secția din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central, prin convenții încheiate între Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Sănătăţii, secţii ale CCSMM au fost dislocate şi organizate interdependent funcţional cu secţii din cadrul Spitalului Clinic Fundeni, Spitalului Clinic de Urgenţă al Municipiului Bucureşti (Spitalul Floreasca) şi Institutului Cantacuzino.
 
 Direcția medicală,
marți, 27 noiembrie 2018


                                                               Congresul Comitetului Balcanic de Medicină Militară
 
           Anul acesta, Congresul Comitetului Balcanic de Medicină Militară (BMMC), manifestare științifică aflată la cea de-a XXIII-a ediție, a avut loc, în perioada  11-14 mai, în  Antalya, Turcia.
          Evenimentul, cu tema Suportul medical operațional; Cooperarea civili-militari în situații cu victime multiple,  a reunit specialiști din domeniul medicinei militare aparținând serviciilor de profil din Albania, Bulgaria, Grecia, România, Serbia și Turcia.
Această manifestare este singura activitate științifică care se adresează întregului personal medico-militar din Ministerul Apărării Naționale (medici, subofițeri sanitari, asistente și studenți ai Institutului Medico- Militar) iar dialogul științific promovat sub egida BMMC, contribuie la creșterea vizibilității activității medico-militare din zona Balcanică.
          Delegația României a fost condusă de colonel medic Alexandru KERESZTES, reprezentantul șefului Direcției medicale a Ministerului Apărării Naționale, general de brigadă medic dr. Ionel OPREA.
          La încheierea lucrărilor, primul loc a revenit României pentru  cea mai bună lucrare științifică a întregului congres opținut de doamna medic dr. Mălina CIUMAȘU RÎMBU, din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta  Militar “ Dr.  Iacob Czihac” din Iași.
         De asemenea, cea mai bună prezentare orală din partea României a revenit maiorului medic Daniel NICA din cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene și cel mai bun poster pentru România a fost caștigat de domnului dr. biolog Alexandru VLADIMIRESCU, reprezentant al Centrului de Cercetări Științifice Medico-Militare.
 
 
          Direcția medicală
 
Vineri, 3 Februarie, 2017 | Comunicat de presă
Vineri, 19 August, 2016 | Comunicat de presă
Vineri, 3 Iunie, 2016 | Comunicat de presă
Vineri, 15 Aprilie, 2016 | Comunicat de presă
Miercuri, 10 Februarie, 2016 | Comunicat de presă
Miercuri, 25 Noiembrie, 2015 | Comunicat de presă
Evenimente Arhiva

Comitetul Șefilor Serviciilor medicale militare din țările membre NATO

În perioada 28 – 31 mai, la Praga, în Republica Cehă, a avut loc cea de-a 49-a întâlnire a șefilor Serviciilor medicale militare din țările membre ale NATO (COMEDS), activitate la care a participat, ca reprezentant al Direcției medicale, colonelul medic Doina BALTARU, comandantul Spitalului Militar de Urgență dr. Constantin Papilian, din Cluj-Napoca.

Congresul Comitetului Balcanic de Medicină Militară

Anul acesta, Congresul Comitetului Balcanic de Medicină Militară (BMMC), manifestare științifică aflată la cea de-a XXIII-a ediție, a avut loc, în perioada 11-14 mai, în Antalya, Turcia.

Conferință cu tema Calitatea serviciilor de sănătate în sistemul medical militar

În perioada 22-24 martie, la Iași a avut loc conferința cu tema Calitatea serviciilor de sănătate în sistemul medical militar, în organizarea Direcției medicale din Ministerul Apărării Naționale, în parteneriat instituțional cu Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate și cu sprijinul Spitalului Clinic Militar de Urgență Dr. Iacob Czihac din Iași.
Comunicate de presa Arhiva

Autoevaluarea stării Direcției medicale pe anul 2018

Direcția medicală a desfăşurat miercuri, 06 februarie a.c., activitatea de Autoevaluare a stării Direcției medicale pentru anul 2018, la Palatul Cercului Militar Național. Şeful Direcției medicale, generalul de brigadă medic Ionel OPREA, a prezentat eforturile personalului din Direcția medicală și structurile subordonate pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite, asigurarea stării de operativitate, participarea personalului medico-militar la misiuni în teatrele de operaţii şi la exerciţiile naționale și multinaționale, continuarea procesului de transformare şi modernizare a sistemului medical militar. De asemenea, au fost prezentate principalele provocări pentru anul în curs, printre care se numără și exercițiul NATO cu focus medical Vigorous Warrior 19, găzduit pentru prima dată de România.

inaugurarea plăcii memoriale de la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Iași

JOI, 25 octombrie 2018, de Ziua Armatei României, a avut loc inaugurarea plăcii memoriale de la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Iași.

Manifestare ştiinţifică de elită organizată la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Augustin”Sibiu

În perioada 17-19 octombrie, Asociația Română de Chirurgie a Peretelui Abdominal (ARCPA) a organizat la Sibiu cea de-a şasea conferinţă anuală, cu tema „Complicaţii ale chirurgiei parietale”. Societatea, înfiinţată în 2013 la Cluj Napoca, reuneşte chirurgi din toată ţara, cu preocupări legate de metodele moderne de tratament ale herniilor şi eventraţiilor abdominale. 
 
Top