DIRECȚIA MEDICALĂ a Ministerului Apărării Naționale

Centrul de Logistică Medicală și Depozit Sanitar Sud Bucuresti

 

Pagina Web Pagină Facebook

 
          MISIUNE: Centrul de logistică medicală și depozit sanitar Sud este elementul de structură, organizat pentru aprovizionarea, depozitarea și distribuția de medicamente, materiale sanitar-farmaceutice și dispozitive medicale necesare unităților și formațiunilor militare arondate, precum și asigurarea mentenanței și reparării dispozitivelor medicale.
           Începând cu anul 2011, unitatea derulează proceduri de achiziții, coordonează și monitorizează contracte din portofoliul Direcției medicale și a unităților militare subordonate, finanțate de la buget.
          ISTORIC: Istoricul logisticii medicale militare îsi are izvoarele încă din anul 1915, luna aprilie, când a fost înființată Direcția Generală a Depozitelor Centrale Sanitare condusă de colonelul farmacist Constantin Merișanu cu scopul producției, achiziționării, depozitării și transportului materialelor sanitar-veterinare și a medicamentelor necesare efectivelor armatei române.
            Fiecare secție a acestei structuri forma un depozit central de materiale, cu specific distinct, după cum urmează:
            Depozitul Central de medicamente
            Depozitul Medical Chirugical
            Depozitul și Atelierul de Pansamente și Comprimate
            Depozitul Central Efecte și Obiecte Spitalicești
            Depozitul de Trenuri Sanitare
            Depozitul de Tranzit
            Toate aceste depozite au fost înființate la București, la Spitalul Militar, urmând ca ulterior, fiecare dintre ele să fie relocate.
         În primăvara anului 1916 sediul Direcției Generale a Depozitelor Centrale Sanitare este stabilit în strada P.S. Aurelian nr. 1 (actualul Bulevard Mareșal Averescu) unde este mutat și Depozitul de Pansamente.
           În noiembrie al aceluiași an, după intrarea României în război, depozitele sunt mutate la Iași și Podul Iloaei, spațiul și clădirile din București fiind însușite de Armata Germană care înființează Depozitele Sanitare ale Germaniei de Ocupație.
           În august 1917 Depozitele Centrale de la Iași sunt evacuate la Odessa, materialele fiind transportate cu 134 de vagoane (trei trenuri), în țară rămânând doar o parte din personal și materiale necesare asigurării trupelor de front.
           În 28 august 1917 se înființează Serviciul depozitelor Sanitare în Odessa care prin ordin al Direcției Sănătății Publice se contopește cu Depozitul central de medicamente, Depozitul și Atelierul de Pansamente și Depozitul de Trenuri Sanitare.
           În ianuarie 1918 armata rusă ocupă magaziile devastând o mare parte din materialele depozitate.
           Personalul și materialele rămase sunt relocate în țară abia în martie 1918, mai întâi la Iași urmând ca anul următor să fie mutate în București.
           Din 28 mai 1920 depozitul va lua denumirea de Depozitul Central Sanitar al Armatei.
           Documente din anii 1930 prezintă structura depozitului pe lângă Direcția depozitului (comandament), 12 secții cu responsabilități și atribuțiuni specifice:
           Secția medicamente
           Secția chirurgie
           Secția efecte
           Secția pansamente
           Secția recepție
          Secția trenuri sanitare
          Secția ambulanță
           Secția tranzit
           Secția veterinară
           Secția seruri și vaccinuri
           Secția potcovărie și măști
           Atelierul comprimate și Laborator sutură
            În 1972 depozitul primește denumirea de Baza de aprovizionare depozitare materiale sanitar farmaceutice București.
            Începând cu 20 aprilie 2000 unitatea a fost mutată din imobilul situat în Bulevardul Mareșalul Averescu într-o cazarmă din str. Drumul Taberei.
            În anul 2002 Baza de aprovizionare depozitare materiale sanitar farmaceutice București a fost redenumită în Centrul Farmaceutic Zonal București.
           REALIZĂRI PROFESIONALE: Încă de la înființarea Depozitului Central Sanitar al Armatei, rolul a fost esențial în atingerea obiectivelor și executarea cu succes a misiunilor armatei române prin contribuția adusă la menținerea stării de sănătate a trupelor. O lungă perioadă de timp și mai ales în timpul celor două războaie mondiale a fost structura care a asigurat producția și distribuirea medicamentelor, materialelor sanitar-veterinare, instrumentarului, serurilor și vaccinurilor necesare trupelor române.
            Ulterior, datorită redimensionării structurilor Ministerului Apărării Naționale coroborat atât cu modificarea legislației aplicabile industriei farmaceutice cât și cu dezvoltarea masivă a acesteia, activitățile de producție a medicamentelor și a materialelor sanitar-farmaceutice au fost treptat diminuate.
          Baza de aprovizionare depozitare materiale sanitar farmaceutice București a funcționat o lungă perioadă de timp ca principala unitate cu atribuții de reparații și mentenanță a aparaturii medicale, inclusiv a aparaturii radiologice din dotarea Ministerului Apărării Naționale având atribuții și pe linia avizării în domeniul radiologic.
           Până în anul 2007 la nivelul unității au fost elaborate, într-o gamă variată, preparate magistrale destinate unui spectru larg de afecțiuni și prezentate în diferite forme farmaceutice cum ar fi: comprimate (antiacide, analgezice, antispastice, complexe de multivitamine) suspensii și extracte, soluții dezinfectante, unguente și geluri antiinflamatoare etc.
           În lipsa fondurilor necesare înnoirii autorizației de funcționare a farmaciei de circuit închis prevăzută în statul de organizare și ulterior a degradării spațiului destinat desfășurării activităților specifice (zona pavilionului în care era dispusă farmacia a fost evacuată), începând cu anul 2008 nu s-au mai elaborat produse farmaceutice. Activitatea s-a limitat doar la efectuarea operației de diviziune.
            Unitatea nu a putut finaliza activitatea autorizării farmaciei de circuit închis din lipsa altui spațiu conform (care să îndeplinească criteriile minime de autorizare).  
               Începând cu 1 martie 2020 Centrul Farmaceutic Zonal București îți schimbă denumirea în Centrul de logistică medicală și depozit sanitar Sud.
              În momentul actual și în contextul legislativ impus de legislația română armonizată cu cea europeană Centrul de logistică medicală și depozit sanitar Sud București și-a redimensionat activitatea și s-a adaptat noilor cerințe, deține autorizația de distribuție angro și certificatul privind conformitatea cu bună practică de distribuție cu valabilitate până în decembrie 2027.
        Conform centralizatoarelor, transmise de la nivelul categoriilor de forță, cu unitățile militare din subordine, care au atribuții de aprovizionare cu medicamente și materiale sanitar farmaceutice de la nivelul Centrului de logistică medicală și depozit sanitar Sud, unitatea deservește aproximativ 300 de beneficiari subordonați Ministerului Apărării Naționale.
             Centrul de logistică medicală și depozit sanitar Sud este structura autorizată de către Ministerul Sănătății să execute activități de depozitare și distribuție de medicamente – spațiile deținute, organigrama și specializarea personalului implicat și activitățile desfășurate reglementate prin proceduri interne, sunt conforme cu cerințele legislative ale Ministerului sănătății în domeniu.
          Centrul de logistică medicală și depozit sanitar Sud asigură continuitatea aprovizionării cu medicamente și în situații de forță majoră (mobilizare, calamități, stare de necesitate), permițând executarea distribuțiilor în termen de la momentul solicitării dovedind calitate și profesionalism în execuatrea atribuțiilor de către întreg personalul specializat încadrat.
              În activitățile destinate achiziționării medicamentelor și materialelor sanitare am reușit asigurarea în procentaj de peste 90% a tuturor solicitărilor unităților deservite, aducând o contribuție importantă în menținerea stării de sănătate a trupelor.
             Începând cu luna ianuarie 2011 Centrul de logistică medicală și depozit sanitar Sud are atribuții de achiziții în sistem centralizat în calitate de utilizator de credite pentru programele majore din Ministerul Apărării Naționale.
               Categoriile de produse achiziționate în sistem centralizat sunt:
               Medicamente
              Materiale sanitar-veterinare
              Seruri și vaccinuri
              Dispozitive medicale
              Dezinfectanți
              Aparatură medicală
              Ambulanțe
              Reactivi

             Prin compartimentul destinat acestei activități am reusit, prin aplicarea diferitelor proceduri de achiziție publică, asigurarea bunurilor de resort medical necesare efectivelor Ministerului Apărării Naționale.