DIRECȚIA MEDICALĂ a Ministerului Apărării Naționale

Spitalul Militar de Urgență "Dr. Alexandru Gafencu" Constanța
 

Pagină Web   Pagină Facebook

 
 

 
            Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” Constanţa este subordonat Direcţiei Medicale, structura de specialitate ce coordonează asigurarea asistenţei medicale în Ministerul Apărării Naţionale, colaborează cu structurile militare şi autorităţile civile din garnizoană şi are relaţii contractuale cu CASAOPSNAJ.
            În  ,,Anuarul Armatei Române” pe anul 1882 apare prima menţionare a Spitalului Militar Constanţa. În anul  1916 Spitalul Militar Constanţa, este mutat în Basarabia, la Chişinău revenind în ţară în anul 1919.
           Până la finele anului 1919 Spitalul Militar se încadrează cu personal de specialitate şi administrativ, se dotează cu materiale sanitare şi efecte spitaliceşti și ia denumirea de ,,Spitalul Militar al Corpului 5 Armată”. Astfel în primul an de funcţionare -1920- Spitalul Militar începe să primească bolnavi fiind dotat cu 50 paturi de trupă şi 10 paturi ofiţeri, înregistrând în cursul anului peste 2.600 de internări.
             În anul 1923 spitalul îşi schimbă denumirea din „Spitalul Militar al Corpului 5 Armată”  în „Spitalul Militar Constanţa”.
            La data de 10 mai 1934 - maior dr. GAFENCU ALEXANDRU este numit comandant al Spitalului Militar Constanţa. Tot în acest an se instalează primul aparat telefonic, care leagă spitalul de oraş și se introduce lumina electrică în spital, spitalul fiind ridicat la rangul de Spital de Categoria I în anul 1936.
           În perioada 1982-1989 - Spitalul Militar Constanţa, a îndeplinit misiunea de bază, acordarea asistenţei medicale de specialitate tuturor militarilor din Dobrogea - cu rezultate bune şi foarte bune.
             După anul 1990 - Spitalul Militar Constanţa, a trecut cu bine peste provocările create de numeroasele reforme în domeniul sanitar, privind creşterea calităţii actului medical şi eficientizarea costurilor acestuia.
 
            În anul 2000 spitalul îndeplineşte condiţiile de spital de urgenţă şi primeşte titulatura de SPITAL MILITAR DE URGENŢĂ CONSTANŢA.
           Începând cu data de 10.01.2002, prin ordinul ministrului Apărării Naţionale nr. M.S. 149 din 14.09.2001 SPITAL MILITAR DE URGENŢĂ CONSTANŢA primeşte titulatura de SPITAL MILITAR DE URGENŢĂ „DR. ALEXANDRU GAFENCU” CONSTANŢA având în subordine AMBULATORIUL DE SPECIALITATE AL SPITALULUI.