DIRECȚIA MEDICALĂ a Ministerului Apărării Naționale

Spitalul Militar de Urgență "Dr. Ion Jianu" Pitești

 
 

Pagină Web   Pagină Facebook

 

         Începuturile medicinei militare sunt legate de imaginea generalului de divizie dr. Carol Davila, inspector general al serviciului sanitar al armatei, director al Şcolii de Medicină, considerat întemeietorul învăţământului medical superior din România.
         În Piteşti, prima atestare documentară a unui spital militar permanent o găsim în Anuarul Armatei Române din 1881, când spitalul a funcţionat iniţial pe strada Şerban Vodă nr. 219, cu o capacitate de 2 paturi ofiţereşti și 20 de paturi pentru trupă. În anul 1886 Spitalul Militar se mută împreună cu Spitalul Judeţean într-un local corespunzător acelei perioade, iar în anul 1911 obține un local propriu situat  în strada Negru-Vodă nr. 53 compus din 4 pavilioane pentru bolnavi, un pavilion pentru boli contagioase, un pavilion administrativ şi anexe gospodăreşti.
         În anul 1913 se mută din nou, însă,  la Târgoviște  unde funcționează până la sfârșitul Primului Război Mondial.
        Spitalul își reia activitatea la Pitești după Primul Război Mondial, iar astăzi funcționează  la standarde ridicate, cu următoarea structură organizatorică: Secția Medicină Internă, Secția Chirurgie Generală, Secția Anestezie şi Terapie Intensivă, Compartiment Primiri Urgențe, laboratoare și farmacie.
        Spitalul Militar de Urgență Dr.Ion Jianu Pitești este un spital de urgenţă în adevăratul sens al cuvântului, în plin proces de modernizare,  acordând asistență medicală tuturor pacienţilor, deservind judeţele Argeș, Dâmbovița și Vâlcea.