DIRECȚIA MEDICALĂ a Ministerului Apărării Naționale

Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” Sibiu



 
 

 Facebook         Pagină Web    

         Începuturile vieţii medicale şi a vieţii medicale militare din Sibiu coboară în timp până la 1292 - dată la care funcţiona în Sibiu primul aşezământ spitalicesc din Transilvania.
        Primele date despre Spitalul Militar din Garnizoana Sibiu datează din anul 1742, când îşi avea sediul într-o clădire de pe strada Ampere, în zona gării (azi demolată), lângă zidul oraşului.
         De-a lungul timpului, spitalul a funcţionat în mai multe locaţii din oraşul Sibiu. În localul actual - fosta Şcoală de cadeţi, nou construită la vremea aceea, fiinţează din anul 1859, până în zilele noastre. În anul de grație 1859 putem spune că s-a împlinit un deziderat vechi de şapte decenii, anume deservirea celei mai mari şi importante garnizoane militare a Transilvaniei, de către o instituţie spitalicească modernă şi încăpătoare (400 paturi de spital).
        Din 1867 până la 1918 spitalul a purtat denumirea de Spitalul Militar de Garnizoană nr. 22 Sibiu - Franz Iosif II.
        În urma unirii Transilvaniei cu România la 1 Decembrie 1918, Consiliul Dirigent al Transilvaniei, cu sediul la Sibiu, a preluat toate cazărmile şi obiectivele militare austro-ungare din Transilvania, respectiv cele din Sibiu. A fost preluat astfel şi Spitalul Militar de Garnizoană nr. 22, care din anul 1919 devine Spitalul Corpului VII al Armatei Române. Între anii 1930-1940 el s-a numit Spitalul Militar "Regele Carol al II-lea", între anii 1940-1947 Spitalul Militar "Regina Mamă Elena", iar din anul 1948 şi până în anul 2000 funcţionează sub numele de Spitalul Militar Sibiu.
        Din anul 2001, în memoria personalității medicale general dr. Alexandru Augustin, instituţia poartă denumirea de Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Alexandru Augustin" Sibiu. De la înființare şi până în zilele noastre, generaţii de medici, farmacişti, personal medical mediu şi auxiliar, personal administrativ, cu înaltă ţinută morală şi profesională au făcut cinste şi au consolidat reputaţia spitalului prin actul medical, transmiţând din generaţie în generaţie spiritul medicinii militare sibiene.
        La ora actuală Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Alexandru Augustin" Sibiu este o unitate de elită a medicinii militare româneşti, în care primează calitatea actului medical prestat şi profesionalismul întregului corp medical şi administrativ al acestuia, cu implicarea în viața ştiinţifică, culturală şi spirituală a oraşului care îl găzduiește.