DIRECȚIA MEDICALĂ a Ministerului Apărării Naționale

Workshop-ul Modelarea și simularea de tip constructiv în managementul consecințelor atacului biologic

Workshop-ul Modelarea și simularea de tip constructiv în managementul consecințelor atacului biologic

 

Centrul de Cercetări Științifice Medico- Militare, organizează workshop-ul „Modelarea și simularea de tip constructiv în managementul consecințelor atacului biologic” în data de 11.10.2018 la Centrul pentru Jocuri de Război și Experimentări Doctrinare, Universitatea Națională de Apărare „CAROL I”.

Experimentarea folosind simularea de tip constructiv este în prezent un instrument viabil și eficient, dar insuficient cunoscut şi utilizat în domeniul medico-militar. Prin această activitate Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare (C.C.S.M.M.) dorește conștientizarea importanței utilizării simulării în domeniul protecției medicale împotriva armelor biologice, crearea unui mediu favorabil discuțiilor şi schimbului de opinii între specialiști cu preocupări în domeniul apărării CBRN (Chemical, Biological, Radiological and Nuclear defense) și diseminarea rezultatelor cercetării științifice.

La activitate vor fi invitati să participe reprezentanți ai unor instituții de profil din Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Sănătății, implicate în gestionarea situațiilor de criză biologică și în dezvoltarea mecanismelor și strategiilor de intervenție CBRN.

În domeniul protecției împotriva armelor biologice este aproape imposibil să experimentezi la nivel general. Aceasta se poate realiza doar punctual, în laborator, in vitro, in vivo și eventual in silico. Cu toate acestea, așa cum acțiunile militare nu pot fi exersate, experimentate sau testate decât în condiții simulate, începând cu anul 2013, C.C.S.M.M. a identificat resursa existentă la Centrul pentru Jocuri de Război și Experimentări Doctrinare (C.J.R.E.D.) S.M.Ap., (anterior, Centrul de Instruire prin Simulare) și a abordat în premieră în Armata României, cercetarea în domeniul protecției împotriva armelor biologice, dintr-o nouă perspectivă, utilizând modelarea și simularea de tip constructiv în managementul consecințelor

atacului biologic.

Experimentele de simulare constructivă au fost desfășurate în cadrul proiectului multiannual din Planul Sectorial de Cercetare Dezvoltare al M.Ap.N. (PSCD), derulat în perioada 2014-2017:,,Cercetări ştiinţifice pentru realizarea contramăsurilor medicale în vederea implementării unor cerinţe din ţinta de capabilitate E6201”.